Facebook Toestaan Niet toestaan

In doelpuntenfestijn gaat Vrouwen 2 strijdend ten onder

19 februari 2024 8:30

Gunther Buxtorff

Zaterdag 17 februari stond rood omcirkeld in de agenda’s van Vrouwen 2. De 1/8 finale van de KNVB beker stond op het programma tegen Excelsior Rotterdam. Het moest een onvergetelijke ervaring worden voor de ‘Puppy Parade’, zoals het team liefkozend wordt genoemd. Zo spectaculair als de spelers opkomst was, zo spectaculair was de wedstrijd.

De rode loper was voor de spelers uitgerold, die onder een boog van ballonnen het veld betraden. Daarnaast een spetterend vuurwerk en op de tribune ontstond een gigantische rookwolk als het gevolg van vele fakkels, die vanaf de tribune door het publiek werden ontstoken. Als dit een voorbode van de wedstrijd was, dan stond de circa 300 toeschouwers nog wat te wachten.

Nadat de rook was opgetrokken, floot de scheidsrechter rond 14.00 uur, om de wedstrijd in gang te zetten.

De opstelling was bijna gelijk aan de laatste competitiewedstrijd. Yannan en Lisa waren terug van vakantie. Yannan stond centraal achterin en Lisa stond in de spits. De wedstrijd was nog geen 2 minuten onderweg, toen Excelsior de 0-1 maakte, na wat onwennig handelen in de defensie. Men moest wennen aan de benodigde hogere handelingssnelheid in de eerste 10 minuten. Saestum was enigszins onder de indruk van de profs uit Rotterdam. De spanning was van de speelsters af te lezen.

Coach Copier had vooraf al aangegeven dat de speelsters hiermee te maken zouden krijgen en dat het wegnemen daarvan, lastig zou worden. Het spel was krampachtig en geforceerd, waardoor het team onrustig oogde. Net bekomen van de eerste tegengoal, lag na 6 minuten het tweede doelpunt in het netje, door de rechtsbuiten van de uitploeg, 0-2. Het leek veel op hetzelfde scenario als tegen Ter Leede, toen dezelfde stand na 5 minuten op het scorebord stond. Maar we weten hoe dit afliep (2-3).

Maar dit was toch een ander kaliber tegenstander. Na 10 minuten begon Saestum een beetje aan voetballen toe te komen. Het team pakte langzaam de draad op, waarmee de laatste maanden zoveel succes werd behaald. De eerste kans voor Saestum ontstond uit een vrije trap van Carmen die rechtsback stond. Op de indraaiende bal verslikte de keeper van Excelsior zich bijna. Dit gaf het team vertrouwen en de spanning zag je zichtbaar verdwijnen uit het spel van Vrouwen 2. Maar ook Excelsior bleef scherp. De linksbuiten ging richting het doel van Naomi. Met een uiterste, technisch perfect uitgevoerde sliding, kon Diantha de kans neutraliseren. Er ontspon zich een fantastische wedstrijd waarin het spel heen en weer golfde. In de 20e minuut raakte de vele toeschouwers in vervoering. De zoals altijd storende voorhoede met Erika, Lisa en Fleur, bracht de verdediging van Excelsior aan het wankelen. Dit resulteerde in een te korte terugspeelbal op de keeper. Fleur was er als de kippen bij en passeerde de sluitpost van de Rotterdammers, met een listig intikkertje. Ineens was het gewoon 1-2 en was het een echte wedstrijd aan het worden.

Een beetje beduusd proberen de Rotterdammers de draad weer op te pakken. Ze werden echter opnieuw in het zadel geholpen door Saestum zelf. Ook hier een terugspeelbal richting Naomi. Yannan stond in de baan van de terugspeelbal en wilde in een ongelukkige reflex de bal aannemen. De bal veranderde van richting en daar maakte de aanvaller handig gebruik van en kon op eenvoudige wijze langs Naomi de 1-3 inschieten, na krap 25 minuten. Hierdoor kreeg het team opnieuw een klein ‘tikkie’. Maar als zo vaak dit seizoen, bleef het team rustig en aanvallend voetbal spelen, zonder in hun schulp te kruipen. Op het middenveld met Ashley, Anne en Daphne werd hard gewerkt. De middenvelders van de Rotterdammers hadden hun handen vol aan het goede afjagen door het Zeister trio. Dat resulteerde in de 30e minuut in een volgende kans voor Saestum. De bal kwam bij Lisa terecht, die een kans, omzette in een sublieme goal. Van zeker 25 meter haalde Lisa uit met links. De bal sloeg achter de keeper van Excelsior in als een granaat en caramboleerde onderkant lat, achter de doellijn. De Maasstedelingen deden voorkomen dat de bal niet over de lijn was, maar de assistent scheidsrechter wees direct resoluut naar het midden, voor de 2-3.

Saestum was opnieuw terug in de wedstrijd. Het spelbeeld bleef heen en weer gaan in een zeer aantrekkelijke wedstrijd. Na weer 5 minuten, nadat de euforie bij de Zeister dames amper was weggeëbd, liet Excelsior het er niet bij zitten. De indraaiende corners van Excelsior waren gevaarlijk. Meestal kon Naomi die vakkundig onschadelijk maken. Deze corner pakte anders uit. Na een scrimmage in het strafschop kreeg Saestum de bal deze keer niet weg. De behendige aanvaller van de gasten wist hier wel raad mee en passeerde Naomi met een droge knal, 2-4. Een paar minuten later een kans voor Erika. Een mooie aanval over rechts op het middenveld. Daphne combineert met Anne die de bal diep meegeeft aan Fleur. De voorzet komt terecht bij de inlopende Erika die inschiet. De keeper brengt redding. De volgende tegenaanval van Excelsior lijkt de genadeklap voor Vrouwen 2. Een schot net buiten het strafschopgebied wordt afgevuurd op Naomi. Net voordat ze de bal wil oppakken, maakt de bal een vreemde stuit en gaat onder Naomi door, 2-5. De toeschouwers lijken het vertrouwen kwijt te raken, maar Saestum gooit er opnieuw een dosis strijdlust in. Een aanval over links in de 40e minuut, Ashley stuurt Lisa diep, die de bal breed legt op Fleur, die met een schot de keeper opnieuw verrast, 3-5. Het publiek is uitzinnig van vreugde, over de veerkracht van de ‘puppy’s’ uit Zeist, met een gemiddelde leeftijd van nog geen 20 jaar.

De goed leidende scheidsrechter fluit voor rust. Maar liefst 8 doelpunten in 45 minuten. Wat gaat de 2e helft brengen? Na rust begint Saestum met 1 wijziging in de opstelling. Jennifer vervangt Erika in de aanval en doet dat na behoren, wat later blijkt. Na de eerdere stormloop begint de wedstrijd iets rustiger, waarbij Saestum beter begint en meer initiatief toont. In de 50e minuut wordt Fleur gelanceerd en gaat alleen op de keeper af, die een prima redding in huis heeft. Iedereen hoopt op de aansluitingstreffer. Direct in de volgende aanval een vlijmscherpe counter van Excelsior. De bal komt uiteindelijk terecht bij de spits rond de strafschopstip, die hard richting richting de kruising schiet. Met een fantastische katachtige duik van Naomi, wordt de bal uit het doel geranseld. Een zeker doelpunt werd hiermee voorkomen. In de 55e minuut, de volgende aanval van Saestum. Een voorzet vanaf links door Jennifer, gaat voorlangs en lijkt achter te rollen, tot opeens Fleur opduikt waar de verdediging van Excelsior ook niet meer op gerekend had. De bal wordt aangenomen en in de lange hoek in de kruising geschoten, 4-5. De aansluitingstreffer en bovendien een hattrick voor Fleur. In de 60e minuut komt Noëlle in het veld voor de moegestreden Lisa. Nog 30 minuten te spelen en het aanwezige publiek scandeerd ‘Saestum, Saestum’.

De thuisploeg had in de 2e helft iets meer veldoverwicht, maar Excelsior bleef gevaarlijk in de counter. De scheidsrechter trok in deze fase ook 2 gele kaarten voor de gasten uit Rotterdam, ook een teken dat het minder makkelijk ging dan in de 1e helft. Eigenlijk ook een compliment voor de speelwijze van Saestum. Een kwartier voor tijd komt Julia in het veld voor Ashley. Tot de 82e minuut probeerde Vrouwen 2 de gelijkmaker de forceren, wat veel energie kostte. De laatste echt grote kans was voor Carmen, die een bal van afstand op het dak van het doel liet belanden. Daphne raakte geblesseerd en moest het veld verlaten en werd vervangen door Katja, die als extra stormram moest fungeren in de aanval.

Het slotakkoord was uiteindelijk toch voor Excelsior. De ingebrachte rechtsbuiten ontving de bal in de diepte in de 84e minuut en liep rechtstreeks richting Naomi en schoot hard rechtdoor, terwijl Naomi een hoek uitkoos, 4-6. In de blessuretijd, werd er voor het laatst gescoord door Excelsior, 4-7. Wellicht iets geflatteerd, maar over de hele wedstrijd gezien, een terechte overwinning voor de gasten uit Kralingen.

Na afloop van de wedstrijd krijgt Saestum een staande ovatie van het aanwezige publiek. Het team kan deze bekercompetitie met opgeheven hoofd verlaten en is een mooie ervaring rijker. Het team zit nog bij de laatste vier van de amateur bekercompetitie, samen met Eindhoven, RKSV Nuenen en Jong Ajax. De halve finale wordt gespeeld op 9 maart. De loting vindt binnenkort plaats.

Na de wedstrijd was er nog een gezellige barbecue met DJ, georganiseerd door de staf. Alle meiden kregen als beloning nog een mooi boeket bloemen, van de vele sponsoren die het team een warm hart toedragen. Na de teleurstelling van uitschakeling kwam al snel het besef boven dat er een fantastische prestatie was geleverd. Het bleef nog lang gezellig in het clubhuis van Saestum………..