Noordweg-Noord 150
3704JG
ZEIST
tel. 030-6960737

Zaterdag 3 februari stond een kraker op het programma tussen Saestum II en Reiger Boys I uit Heerhugowaard. Saestum is koploper in de hoofdklasse en onze gasten bezetten de 3e plaats op 4 punten achterstand. Een typische ‘6 punten’ wedstrijd. De eerste wedstrijd eindigde in een terechte overwinning voor de gasten uit Heerhugowaard, met 3-0. Reiger Boys is een ploeg met veel fysiek, een snelle voorhoede en krijgen weinig doelpunten tegen.
Een flinke kluif voor de technische staf, Edwin Copier, Yannick Pel en Pascalle Doorn, om deze kwaliteiten te bestrijden. Vanwege vakantie zijn Yannan en Lisa afwezig en Annelieke zit in de ziekenboeg.

Om 15.30 uur precies werd de bal door Saestum aan het rollen gebracht. Vanaf het eerste fluitsignaal zette het team, de tegenstander vast. Niet alleen de voorhoede met Fleur, Erika en Samira, maar ook het middenveld met Anne, Daphne en Ashley stoppen veel energie in het afjagen van de tegenstander. Na 1 minuut ontstond er al een grote kans voor Saestum. Fleur gaf over rechts een prima voorzet. Het eerste schot werd door de keeper gekeerd waarna de verdediger de bal in paniek wilde wegschieten en daarbij tegen haar eigen hand schoot. De scheidsrechter wuifde de vermeende handsbal weg. Nadat de eerste storm was gaan liggen, ging de wedstrijd gelijk op. Reiger Boys kreeg wat kleine kansen, zonder echt gevaarlijk te worden. De solide sluitpost van Saestum, Naomi hoefde nog niet echt in actie te komen.
Na 15 minuten aftasten werd de druk door Saestum opgevoerd. De achterhoede met Diantha, Danique, Katja, en Carmen stond als een huis. Danique loopt door haar snelheid de gaten die er vallen prima dicht. Katja is met haar lengte moeilijk te kloppen in de lucht door de tegenstanders en sticht gevaar tijdens corners voor Saestum. De beide backs, fungeren vaak als extra aanvaller, die door de meeste tegenstanders moeilijk zijn af te stoppen. De gevaarlijkste momenten voor Reiger Boys ontstonden als de bal vanaf rechts in de achterhoede, diep werd gespeeld op de razendsnelle linkerspits, die achter Diantha opdook. Dat ging een paar keer bijna mis, maar de collega verdedigers konden de ruimtes prima dichtlopen. In de volgende aanval van Saestum, na een corner op rechts, komt de bal terecht bij de eerste paal. In een scrimmage komt de bal bij Daphne, die de bal inschiet. De keeper kan de bal net voor de doellijn keren.
In de 25e minuut ging het fout in de verdediging van Reiger Boys. Een mooi steekpass vanaf het middenveld, viel net achter de verdediging van Reiger Boys. Fleur geloofde in de pass en ging er achter aan. De keeper kwam uit. De vraag was wie het eerste bij de bal zou zijn? Eigenlijk een ongelijke strijd. Fleur was eerder bij de bal dan de keeper en met een schijnbeweging werd de keeper uitgespeeld en lag de route naar het lege doel open. Fleur kon nog 15 meter doorlopen om de bal vervolgens in het lege doel te schieten 1-0. Daarna kantelde de wedstrijd meer in het voordeel van Saestum, waarbij de gasten veelvuldig commentaar leverde op de scheidsrechter. De scheidsrechter was daar niet van gediend en gaf een aantal mondelinge waarschuwingen. Het was wachten op de 2-0, nadat enkele acties en schoten van Anne, Samira en Fleur net geen doel troffen, mede door goed handelen van de keeper van de tegenstander. Tegen de verhouding in een vlijmscherpe counter van Reiger Boys. Dit keer vloog de bal wel over de verdediging en pakte de behendige en snelle linksbuiten dit buitenkansje op, door alleen op Naomi af te gaan en hard en laag in de rechterhoek te schieten 1-1. Een kleine tegenvaller, zo’n 7 minuten voor rust. Echter de mentale veerkracht van het team is opmerkelijk. Vele voorbeelden in de competitie en beker laten zien dat het hele team onvermoeid doorgaat met beheerst aanvallen en niet in paniek raakt bij een tegenslag. Het vertrouwen in elkaar is groot, met als resultaat dat het meestal wel goed komt door de enorme werklust. Soms lukt het niet subtiel en op techniek, maar dan komt de enorme wilskracht bovendrijven, die het team op de mat legt. Een bijzondere kwaliteit, ook op dit niveau. Na 48 minuten fluit de scheidsrechter voor rust. In de 2e helft start het team, met dezelfde 11 speelsters. Noëlle en Jennifer lopen warm om in te vallen.

Saestum begint de 2e helft zonder te verslappen en lijkt meer grip op de wedstrijd te krijgen en conditioneel wat sterker te zijn. Na 5 minuten worden Erika en Ashley gewisseld, na een prima wedstrijd van beide. Een gevaarlijke uitval van Reiger Boys over rechts. Een strakke voorzet gaat richting strafschopstip. Inlopende spelers van de uitploeg kunnen net niet uithalen op doel. De wedstrijd is nog niet gespeeld, blijkt uit deze kans. Na 20 minuten de mooiste aanval van de wedstrijd. Diantha geeft van de rechtsback positie een crosspass op Jennifer, rond de middencirkel. Jennifer geeft een fantastisch ‘bananenbal’ in de juiste richting en juiste snelheid richting de diepgaande Fleur, die richting de achterlijn de bal voorgeeft op Samira en direct op doel schiet. De keeper was kansloos, 2-1. Vanaf dat moment probeerde Reiger Boys het nog wel, maar je zag het vertrouwen afnemen en de frustratie toenemen. De scheidsrechter was het zat na een aantal waarschuwingen aan het adres van de gasten en trok in korte tijd een paar gele kaarten.
Saestum voelde dat er een kans was om uit te lopen naar een hogere score. De ‘angel’ werd er 20 minuten voor tijd definitief uitgehaald, toen de beste speler van Reiger Boys, na een blessure, ongevraagd het veld weer in liep. De scheidsrechter trok gelijk de 2e gele kaart voor betreffende speler en moest met rood vertrekken. Wellicht wat zwaar bestraft, maar Saestum maalde er niet om en ging gewoon verder met aanvallen. Eén van de aanvallen resulteerde in de bevrijdende 3-1. Daphne werd net buiten het strafschopgebied neergelegd. Anne stond klaar om de vrije bal in de linker kruising te krullen. Net voor de aanloop van Anne, riep Edwin ‘laat Carmen de vrije trap direct nemen’. Anne was al onderweg en schoot de bal hard op de linker kruising. De terugspringende bal werd ingeschoten door Katja, de centrale verdediger, die vorige week tegen Stiens, 1 minuut voor tijd de winnende scoorde.
Julia kwam circa 18 minuten voor tijd in het veld voor Samira. In de spits zorgde Julia voor veel onrust en had een paar goede acties die gevaar stichtte voor het doel van Reiger Boys. Saestum bleef de betere ploeg, maar hoefde niet meer en Reiger Boys geloofde het wel en voelde dat de wedstrijd gespeeld was. Na 93 minuten floot de goed leidende scheidsrechter af, voor het laatste fluitsignaal.

Saestum versterkt de koppositie in de hoofdklasse A ten opzicht van Reiger Boys. Maar er zijn nog een paar gevaarlijke tegenstanders in de race voor de koppositie. Be Quick en Jodan Boys staan 2e respectievelijk 3e in de poule, met 1 en 3 punten achterstand. Beide ploegen komen nog op bezoek in Zeist. Vrouwen Saestum II, is volgende week 10 februari vrij.

Op 17 februari thuis, is de 1/8 finale om de KNVB beker met de instromende profteams. De loting heeft Saestum Vrouwen II aan Excelsior Rotterdam gekoppeld. Daarnaast staat het team in de 1/2 finale, op 9 maart van de landelijk amateur KNVB beker. De beste 4 amateurteams van Nederland gaan uitmaken wie de ‘dennenappel’ mee naar huis mag nemen. Een mooie beloning voor de staf, het team en Saestum als club.
Het is al een mooi seizoen en hopelijk wordt het een fantastisch seizoen!