Noordweg-Noord 150
3704JG
ZEIST
tel. 030-6960737

Zaterdag 6 april stond de belangrijke wedstrijd tegen Jodan Boys op het programma. De directe concurrent met een gelijk aantal punten, maar met nog 1 wedstrijd tegoed als gevolg van een oneven aantal teams in de competitie. Bij puntverlies lijkt het keurkorps van Copier, Pel en Doorn, af te haken voor het kampioenschap. Want ook Be Quick, doet nog volop mee als koploper, met 2 punten voorsprong op de dames van Vrouwen 2.

Op een warm en zonnig sportpark in Zeist fluit scheidsrechter Nijsen, rond 15.45 uur voor de kick-off. De staf had een tactische verrassing in petto, door Daphne op de spitspositie te positioneren, Lisa op rechts en Fleur links. Verder kon Diantha na een aantal weken geblesseerd te zijn haar eerste minuten weer maken. De eerste aanval na 2 minuten spelen van Saestum, was gelijk een grote kans. Fleur werd in de diepte aangespeeld en gaf een harde strakke voorzet bij de 1e paal, op de instormende Daphne, die de bal wel raakte, maar de bal geen richting kon mee geven in de lange hoek van de goal. De toon was gezet!

In de aanval die daarop volgde, opnieuw een voorzet van Fleur. Dit keer was Lisa de inkomende speler. Het schot van Lisa kon met veel moeite gekeerd worden door de keeper. De bal werd hoog weggewerkt door de keeper van Jodan Boys, maar viel pardoes voor de voeten van Lisa, die met dit buitenkansje wel raad wist en beheerst de bal in de verre hoek schoot, 1-0. Een cadeautje, zo’n vroege voorsprong, na 5 minuten. Enigszins geschrokken, gelijk daarna een counter van Jodan Boys, waarbij de spits alleen op Naomi afging. De aanval werd afgefloten vanwege buitenspel. Dit was wel de rode draad gedurende de hele wedstrijd, ‘buitenspel’. Aanvankelijk geaccepteerd door de speelsters van Jodan Boys, maar gedurende de wedstrijd leverde dit de scheidsrechter en assistent scheidsrechter veel commentaar op.

In de 17e minuut opnieuw een uitbraak van de spits van Jodan Boys, op het randje van buitenspel. Met een uitstekende verdedigende actie van Katja, werd de bal tot corner verwerkt. In deze fase van de wedstrijd kreeg Jodan Boys een reeks aan corners. Door goed keeperswerk van Naomi en verdedigen van de laatste linie, met Erika, Yannan, Diantha en Carmen, werden echte kansen voorkomen. Na 20 minuten, uiterst effectief, de volgende aanval voor Saestum. Een goede combinatie op het middenveld tussen Julia en Fleur, werd door de laatste doeltreffend afgerond. Zoals zo vaak dit seizoen, ging de watervlugge Fleur alleen op de keeper af, omspeelde haar en schoot de 2-0 binnen. Gezien de kansen iets geflatteerd. Na 25 minuten een ingelaste drinkpauze, vanwege de warmte.

Nadat het water amper verwerkt was door het lichaam, uit het niets de 2-1 door Jodan Boys. Een uiterst koelbloedige counter, die begon bij een vrije trap voor Saestum en eindigde in een doelpunt voor Jodan Boys! De behendige snelle rechtsbuiten gaf de bal voor op de linksbuiten die direct uithaalde en de bal op korte afstand onder de kansloze Naomi door schoot. Jodan Boys speelde in deze fase erg sterk. Maar ook Saestum bleef scherp, met goed voetbal, zo ontspon zich een spannende en mooie wedstrijd, op het scherpst van de snede. In de 35e minuut een herhaling van exact dezelfde situatie zoals in de 2e minuut. Opnieuw een uitstekende voorzet van Fleur over rechts, ditmaal doemde Lisa op bij de eerste paal. Wat Daphne niet lukte, lukte Lisa wel en met een voetbeweging eindigde de bal in de verre hoek van de goal, 3-1. Een mooie en fantastische aanval uit het boekje. De laatste 10 minuten voor rust was ‘billenknijpen’ voor Saestum. Met 3 fantastische reddingen op rij van Naomi, werd de aansluitingstreffer, net voor rust voorkomen. Eerst ging de spits alleen op Naomi af en kon vallend de bal pareren. In de rebound werd de bal opnieuw ingeschoten, waarbij Carmen de bal van de lijn kon redden. Daarna opnieuw een goede verdedigende actie van Katja, maar de spits claimde een strafschop, die de scheidsrechter niet gaf. Maar de laatste redding van Naomi was een echte ‘glanzparade’. Opnieuw ging de spits alleen op Naomi af, maakte van dichtbij een schijnbeweging, waardoor de sluitpost naar de grond ging, op dat moment schoot de spits over de liggende Naomi heen. In een uiterste armreflex, kon Naomi de bal net over de goal ‘liften’. De aansluitingstreffer zou terecht zijn geweest. Rust.

Na de thee worden er 2 wissels ingebracht. De goed spelende Julia werd vervangen door Ashley en Diantha wordt vervangen door Noëlle. Daphne schoof een linie op naar het middenveld en kwam op de vertrouwde linkshalf positie terecht. Samen met Yannan en Anne het middenveld vormend. In de 48e minuut gaat Jodan Boys op jacht naar de aansluitingstreffer. Dat resulteerde bijna in de 3-2. Een aanval over links, wordt van grote afstand op doel geschoten. Onverwacht dwarrelt de bal naar beneden en valt onderkant kruising aan de goede kant van de doellijn voor Saestum. De spanning in de wedstrijd neemt toe. Saestum heeft geen grip meer op de wedstrijd en verliest in die fase bijna alle duels, is slordig in de aanname en passing en het was daardoor wachten op de aansluitingstreffer. In de 50e minuut, volgt het idoelpunt voor Jodan Boys. Een foute pass tussen achterhoede en middenveld komt bij de aanvaller van Jodan Boys terecht, die simpel Naomi passeert, 3-2. ‘Erop en erover’ daar leek het op uit te draaien.

Jodan Boys bleef het betere van het spel houden, wat resulteerde in de volgende kans. Door een fout in de verdediging kon de linksbuiten opstomen naar het strafschopgebied. De onnauwkeurige bal werd breed gelegd, maar de spits kon niet afronden. Er moest wat gebeuren, om de gelijkmaker te voorkomen. In de 60e minuut wordt Lisa vervangen door Tsowinar, die rechtsbuiten gaat spelen. Een bijna goal ontstaat als Fleur een bal afvuurt op de goal. De keeper redt knap. Langzamerhand kantelt de wedstrijd, in positieve zin voor Saestum. Als het voetballend niet lukt, dan moet er gestreden worden, dat besef drong langzaam door tot het team.

Er werd keihard gewerkt door het hele team. De laatste wissel volgde in de 70e minuut, Yannan werd vervangen door Jennifer. Dat Saestum erop kletste, bleek wel uit de 5 gele kaarten die binnen 15 minuten vielen. Daphne die centraal achterin kwam te staan, nadat Yannan het veld had verlaten, ontving de 1e gele prent, door aan de ‘noodrem’ te trekken. Eentje die viel in de categorie ‘een professionele overtreding’. Fleur en Noëlle ontvingen eveneens een kaart, daarna volgde er nog 2 kaarten voor Jodan Boys. Na de laatste omzettingen, kwam er duidelijk meer rust in de ploeg en Saestum creëerde zowaar ook weer wat kansen. Tsowinar werkte hard en hield de tegenstander goed bezig. Erika speelde een solide partij en het middenveld met Anne, Ashley en Noëlle, brachten de balans teug op het middenveld. Daarbij het offensief dat Jodan Boys had ingezet, had ook de nodige energie gekost, waardoor Saestum het initiatief weer naar zich toe kon trekken.

In de 85e minuut werd de wedstrijd definitief in het beroemde ‘slot gegooid’. Rond het strafschopgebied werd Fleur door de goed ingevallen Jennifer aangespeeld. Dit keer niet op snelheid, draaide Fleur weg bij haar directe tegenstander en schoot in die draai de bal direct op het doel. Het harde schot kon niet gekeerd worden door de keeper. De bevrijdende 4-2, was een feit. Kort daarna in de 93e minuut floot de goed fluitende scheidsrechter Nijsen af voor het laatste fluitsignaal.

Wellicht niet de beste wedstrijd van Saestum, maar er is door het team karakter getoond. Met fantastisch keeperswerk van Naomi en wellicht op sommige momenten een beetje geluk, is de belangrijke overwinning uit het vuur gesleept. Het is razend spannend aan de kop in de hoofdklasse, mede door het verlies van koploper Be Quick, met 1-2 tegen Barendrecht.
Door deze uitslag stijgt Saestum van de 3e naar 1e plaats met 33 punten uit 17 wedstrijden, Be Quick 2e met 32 punten uit 17 wedstrijden en 3e Jodan Boys met 30 punten uit 16 wedstrijden. Indien de inhaalwedstrijd in winst wordt omgezet door Jodan Boys, staan de ploegen in punten gelijk. Het doelsaldo gaat dan ook een belangrijke rol spelen, tussen Jodan Boys en Saestum. Door de overwinning is die nu in het voordeel van Saestum.
Het blijft razend spannend voor de top 3, met het resterende programma voor de boeg. Het zijn allemaal finale wedstrijden……….