Noordweg-Noord 150
3704JG
ZEIST
tel. 030-6960737

De enige echte derby van Zeist stond bij velen al maanden in de agenda. Op Sportpark Achter 't Slot werd het in oktober 1-1. Op Sportpark Saestum begon de thuisploeg fel aan de wedstrijd. De bespreking bij het Jagershuys was weer tot in de puntjes verzorgd. Trainer Rick Andeweg had zijn speelplan weer tot in detail voorbereid, ondersteund met foto's en videobeelden variërend van hilarisch van aard tot motivatie filmpjes waarvan we een dag later nog steeds met kippenvel op de arm rondlopen. Verder toch ook wel weer een dank van woord aan sponsor Arthur Brouwer van het Jagershuys voor de fantastisch verzorgde lunch. Geïnspireerd door deze voorbereiding liet de thuisploeg vanaf minuut één zien dat er maar één ploeg wilde winnen.

Met 10 spelers in de basis die uit de eigen jeugd komen, begon Saestum de wedstrijd scherp en geconcentreerd. Jonathan kwam zelden aan voetballen toe en enkel een lange bal van Gianluca Nijholt hoog voor de spreekwoordelijke pot werd soms gevaarlijk. In balbezit speelde Saestum erg goed voetbal met een hoge intensiteit en op zoek naar het randje van het toelaatbare. Regelmatig werden de drie voorste aanvallers gezocht. Jonathan had het lastig met aanvallers Tycho Roose, Daan Schmeink en Jurre van Droffelaar, maar ook met Anouar Masnaoui die daar vlak achter stond, hadden de groenen de grootste moeite. Toch kreeg Jonathan de eerste mogelijkheid, maar een scrimmage voor de goal werd door de Saestum verdedigers onschadelijk gemaakt. De bal werd weggewerkt en in de daaropvolgende counter kon Tycho de goede voorzet van Jurre net niet tot een goal promoveren. Wel werd er hier door Saestum een signaal afgegeven dat er meer te halen was. Na ongeveer 35 minuten was het wél raak. De zoveelste corner van de thuisploeg werd na een combinatie voorgegeven en door spits Daan keihard binnengekopt, 1-0. Dat de corner variant één op één in de wedstrijd voorbereiding is besproken maakte de goal nog mooier! Een kopkans van Jonathan ging even later nog naast en dat zorgde ervoor dat de rust werd bereikt met een 1-0 voorsprong. Dit was de laatste weken ook het geval tegen Wasmeer, VVZA en Loosdrecht, dus dit was een extra motivatie om het deze keer wel beter te doen in de tweede helft.

Saestum stond al vrij vroeg op het veld, want de ploeg was gretig en had er zin in. De hele club was al weken klaar voor deze wedstrijd en het leek wel alsof er aan de rode kant veel meer derby gevoel was dan aan de groene kant. In ieder geval bij de spelers in het veld. Saestum kwam flitsend uit de startblokken en terwijl de rode rookpluimen nog over het veld dwarrelden, ging Saestum weer vol op de aanval. Jonathan had wat omgezet, maar dit pakte de thuisploeg goed op. Vlak na rust kreeg Saestum opnieuw een corner en het was wederom Tycho die een hoofd vond. Dit keer echter het hoofd van een Jonathan verdediger die per ongeluk de bal achter zijn eigen keeper in het goal kopte, 2-0. Het feestje wat hierna bij de dug-out ontstond met ook alle wissels en stafleden was een fantastisch gezicht. Alles wat rood was stond vandaag achter het team van trainer Rick Andeweg. Jonathan ging op zoek naar de aansluitingstreffer, maar werd nooit echt heel gevaarlijk. Achterin stond het als een huis, waar Niels Schipper uitgroeide tot de Man of the Match. Zijn taak was het onschadelijk maken van de veel scorende spits Dani van Soest en dat deed hij fantastisch en foutloos. Op het middenveld zat dirigent Jamiro Beijaard overal tussen en had hij middenvelder Marco Knopper in zijn zak. En als er dan een schot op goal was, stond daar altijd Camiel Oe. De keeper straalde rust uit en ving elke hoge bal met het nodige zelfvertrouwen uit de lucht. Saestum bleef in de omschakeling levensgevaarlijk, bleef aanvallend spelen en was constant op zoek naar de derde goal, wat kenmerkend is voor de speelstijl van trainer Andeweg. De algemene opinie langs de lijn was dan ook dat de 3-0 eerder zou vallen dan de aansluitingstreffer. In het restant van de wedstrijd resulteerde dit nog in twee grote kansen voor Saestum. Invaller Yoeri Pot schoot één op één nog tegen de keeper aan en de lob van de andere invaller Moreno Beijaard ging net over. Jonathan geloofde niet echt meer in een resultaat en bleef tandeloos.

Na 95 minuten floot de zeer goed leidende scheidsrechter Nick Hendrikx af voor de wedstrijd en barstte het feest los. Met veel trots werden de nodige complimenten in ontvangst genomen en bleef het nog lang gezellig in de kantine. Het feest werd later voortgezet in café tante Greet met bijna de voltallige selectie en staf. En elke keer kwam dat lied weer voorbij... Vandaag is rood!!! En dat was het echt vandaag. Zeist was vandaag rood!