Facebook Toestaan Niet toestaan

Saestum Vr2 laat overwinning in slotfase uit handen glippen

3 maart 2024 17:30

Gunther Buxtorff

Na een 2-0 nederlaag van Vrouwen 2, vorige week tegen Klarenbeek, is de koppositie door Be Quick 28 uit Zwolle overgenomen. De Zwollenaren stonden daardoor 2 punten los van Vrouwen 2, die op de 2e plaats staan. Beide ploegen troffen elkaar deze zaterdag. Een hernieuwde strijd om de koppositie in de hoofdklasse A.

Het werd een enerverende wedstrijd met veel emotie en spanning tot de laatste seconde. De scheidsrechter blies 16.15 uur af voor het eerste fluitsignaal op veld 2. De Zeister vrouwen lieten gelijk hun intenties zien, door de gasten vanaf de eerste minuut vast te zetten. Be Quick kreeg geen kans om onder deze druk uit te voetballen en trapte de bal veelvuldig over de zijlijn. Mede door goed storen van de voorhoede van Saestum, die bestond uit Jennifer, Lisa en en de watervlugge Fleur.

De gasten uit Zwolle hadden grote moeite om de bal in de ploeg te houden, wat veel balverlies tot gevolg had. Echter Saestum kreeg ook geen echt grote kansen in die fase. Een typische clash, tussen twee goede ploegen. Na 10 minuten de eerste kans voor de Zeister vrouwen. Een mooie aanval over rechts werd ingeschoten door Jennifer, de bal kon gered worden door de prima spelende keeper van de tegenstander. De ploeg uit Zwolle is een ‘slimme’ ploeg die ondanks dat ze onder druk stonden, een goede en behendige voorhoede hebben, die de rust en het overzicht kon bewaren tijdens een aanval. In een van deze aanvallen moest Naomi handelend optreden met een goede redding. Dit vormde een waarschuwing voor de verdediging met Erika, Danique, Yannan en Carmen. Erika verving Diantha op de rechtsback positie vanwege een hersenschudding.

Erika speelde een goede wedstrijd op die positie. Rond de 25e minuut probeerde de Zwollenaren langzaam het initiatief naar zich toe te trekken. Maar ook Saestum bleef met veel strijd, weerstand bieden aan de gasten. Ashley, Anne en Daphne speelden een puike wedstrijd en hadden het middenveld in handen, waarbij Daphne bijna het hele veld bestreek. De volgende aanval over links, die bij Carmen begon, kwam bij Jennifer terecht die voorgaf op Fleur, die de bal voorlangs schoot. De corner die dat opleverde, werd met kunst en vliegwerk gered door de Zwolse keeper.

De daaropvolgende aanval met het eindschot door Anne kon door een goede ‘parade’ van opnieuw de keeper van Be Quick, in een uiterste inspanning gered worden. Het was wachten op de openingstreffer van Saestum. Na een slalom van Daphne door de Zwolse verdediging, schoot de middenvelder op doel, waarna de keeper opnieuw redding bracht. Maar als zo vaak, ‘als je hem zelf niet maakt met zoveel kansen, scoort de tegenstander’ Deze oude voetbalwet, leek ook op deze wedstrijd van toepassing. In de 32e minuut een scrimmage in het strafschopgebied van Saestum, waarbij Danique een hoofdblessure opliep en al geruime tijd bleef liggen binnen de 16 meter. De uiterst koelbloedige aanval werd doeltreffend afgerond door de Zwollenaren.

De assistend scheidsrechter bleef met de vlag omhoog staan, vanwege de blessure van Danique. De scheidsrechter annuleerde het doelpunt op aangeven van de assistent scheidsrechter. Dit leverde vervolgens weer veel protesten en frustratie op bij de tegenstander. Maar de scheidsrechter bleef bij zijn besluit. Het bleek uitstel van executie. Want vijf minuten later viel dan toch de 0-1 voor Be Quick. Een steekpass kwam terecht bij de spits van de gasten, die Naomi omspeelde en kansloos liet. Eigenlijk tegen de verhouding in, maar de gasten maalden daar niet om. De daaropvolgende minuten tot de rust bleef Saestum veel energie leveren, wat resulteerde in meerdere corners in korte tijd. Helaas leverde deze geen doelpunten op en werd de rust ingegaan met een geflatteerde 0-1 achterstand.

Na de thee bracht de staf een ongewijzigd team in het veld. Saestum ging verder waar het in de 1e helft mee geëindigd was en op zoek naar de verdiende gelijkmaker. Yannan, centraal achterin, die een uitstekende wedstrijd speelde en zo vaak het begin was van een veelbelovende aanval. De ongrijpbare Anne werd aangespeeld en draaide weg bij haar directe tegenstander en speelde diep op Fleur, die de nummer 4 van Be Quick haar hielen liet zien en een goede voorzet afleverde. Ashley kon net niet de keeper verschalken. Het was eigenlijk een wonder dat het nog steeds 0-1 stond. Be Quick 28, wankelde maar viel (nog) niet om.

In de 65e minuut werden 2 verse krachten ingebracht. Ashley en Jennifer, die veel energie hadden geleverd, verlieten moegestreden het veld en werden vervangen door Noëlle en Julia. Beide speelsters gaven duidelijk nieuwe energie aan het team. Wat konden de gasten uit Zwolle nog brengen in die fase? Eigenlijk niet zo heel veel. Echte kansen bleven uit. De volgende kans in de 70e minuut was wederom voor Vrouwen 2. Yannan die ook steeds vaker haar laatste lijn verliet, stoomde op richting het strafschopgebied van de tegenstander. De ingeschoten bal had meer verdiend, maar ging rakelings langs de verkeerde kant van de paal. Be Quick had vertrouwen in haar eigen verdediging en leunde daar ook zwaar op. Want aan aanvallen kwamen de gasten niet meer toe. In de 75e minuut een laatste wissel voor Saestum. Lisa verliet het veld voor Katja, die als stormram moest fungeren, om minimaal de gelijkmaker te forceren.

Dat dit al zo snel resultaat had, daar kon het team alleen maar van dromen. Een corner op rechts werd doorgekopt richting doelgebied van de keeper. Daar stond Katja klaar om de trekker ditmaal succesvol over te halen, waarop de keeper dit keer kansloos was. De terechte gelijkmaker was een feit, 1-1. Met nog 10 minuten te spelen, straalde Saestum uit, om ook nog voor de overwinning te gaan. Zoals zo vaak het afgelopen seizoen, zijn de overwinningen vaak in de slotfase van de wedstrijd tot stand gekomen. Be Quick leek het niet meer op te kunnen brengen om voor de overwinning te gaan en kon op dat moment alleen nog maar verdedigen. Saestum zette nog een tandje bij, met als resultaat een 2e doelpunt. Een diepe bal werd door Fleur goed beoordeeld, liep de laatste vrouw voorbij en ging alleen op de keeper af, passeerde haar en schoot in een leeg doel, 2-1. De euforie was groot, een paar minuten voor tijd.

Echter er zou nog zeker 10 minuten extra tijd bij getrokken worden door de scheidsrechter, vanwege verschillende (langdurige) blessurebehandelingen. De gasten gingen ‘alles of niets’ spelen. Een dieptebal op de spits van Be Quick. De speelster ging alleen op Naomi af, met een fantastische armreflex, rolde de bal net langs de goede kant van de paal, vanuit Saestum oogpunt. De corner die dat opleverde werd onschadelijk gemaakt door de verdediging. Maar de huidige koploper legde zich nog niet neer bij een nederlaag, 5 minuten in blessuretijd. Opnieuw een corner. In een enorme scrimmage voor de goal van Naomi kwam de bal pardoes voor de voeten van een Zwollenaar. Die schoot in en passeerde Naomi voor de 2e keer deze wedstrijd, 2-2.

Wellicht onterecht, maar voor de goal was Be Quick effectiever, terwijl Saestum voetballend de betere ploeg was. Een gelijkspel, is dan misschien wel terecht, maar het voelde toch dat er 2 punten verloren waren, volgens de aanwezige toeschouwers. Na 12 minuten extra tijd vloot de scheidsrechter voor de laatste keer deze wedstrijd. Aangezien de directe concurrenten, Jodan Boys en Reiger Boys beide hun wedstrijd wonnen, is het ongewoon spannend aan de kop van de hoofdklasse A. 1e Be Quick met 29 punten, Saestum 27 punten en Jodan Boys met 23 punten, maar moet nog 2 wedstrijden inhalen en kan dus ook op 29 punten komen. Jodan Boys komt binnenkort op bezoek in Zeist. Volgende week zaterdag, 9 maart speelt Vrouwen 2, de halve finale van de KNVB beker thuis om 15.30 uur, tegen FC Eindhoven Vrouwen 1. De winnaar van deze wedstrijd speelt de finale tegen de winnaar van de wedstrijd Jong Ajax - RKSV Nuenen 1, die ook op zaterdag wordt gespeeld.